Afval mag geen gedoe worden in Drechterland

geplaatst in: Nieuws | 0

De VVD Drechterland is tegen het beprijzen van de zwarte afvalcontainer (Diftar). Afgelopen raadsvergadering is er gestemd over het recycleplan. Een belangrijk onderdeel is het recycletarief per 1 januari 2023.  Op dit moment hebben wij in onze gemeente een goed werkend en solidair systeem inzake het inzamelen van ons huisafval.

De mensen waarderen het huidige hoge service niveau. Nu heeft de meerderheid van de raad (CDA-PDL en GBD besloten om dit systeem te  gaan veranderen naar een systeem waarbij elke keer moet worden betaald indien de zwarte container aan de weg wordt gezet. Dit nieuwe systeem wordt ook wel Diftar genoemd.

Slecht plan

De VVD vindt dit een slecht plan. Wij denken dat met dit systeem het illegaal dumpen van afval weer gaat toenemen of dat restafval bij andere waardevolle afvalstromen wordt gestopt om kosten te omzeilen. Op die manier wordt “afval een gedoe” en dat is helemaal niet nodig. Wij zijn als VVD dan ook tegen het invoeren van Diftar en willen ons bestaande systeem juist verder optimaliseren en in blijven zetten op de mogelijkheid van nascheiding door de afvalverwerker.

Sterke VVD

Gelukkig bestaat er nog één mogelijkheid om dit voorstel van tafel te krijgen. Op 1 oktober 2022 beslist de nieuwe gemeenteraad definitief over Diftar. Een sterke VVD is dan ook nodig.