VVD Drechterland wil verder met PDL en GBD

geplaatst in: Nieuws | 0

Niet de Senioren Partij Drechterland en het CDA lijken in de coalitie te belanden in Drechterland, maar Progressief Drechterland, VVD en Gemeente Belangen Drechterland.

Eerder dit weekend meldde lijsttrekker Marcel ten Have nog namens de Senioren Partij Drechterland na verschillende gesprekken in te steken op een ’stabiele coalitie’ met CDA en VVD, maar de liberalen zelf denken daar echter heel anders over, zo lieten zij zondagavond weten. De verklaring van de Seniorenpartij zou zaterdag niet namens hen naar buiten zijn gebracht.

Progressief Drechterland, VVD en GBD streven samen eveneens naar een ’stabiele coalitie’ met ’weliswaar de kleinst denkbare meerderheid van 9 zetels, maar wel een coalitie die in haar samenstelling 57 procent van de uitgebrachte stemmen vertegenwoordigt’ aldus de reactie op de eerdere verklaring van de Seniorenpartij. Daarmee staan de verklaringen dus haaks op elkaar.

Gecompliceerd

De afgelopen vier weken heeft de Senioren Partij Drechterland (SPD) de mogelijkheden onderzocht voor coalitievorming in Drechterland, zo liet de partij eerder weten. Volgens de SPD ’was het proces meer gecompliceerd dan vooraf verwacht, omdat gaandeweg bleek dat een aantal partijen anderen uitsloten van de coalitiebesprekingen’. ’Dat is op z’n minst naar de kiezers van die partijen niet netjes’ zo laat de partij weten, daarbij in het midden latend om welke partij het zou gaan.

Waar verkenner Ivo Mantel zaterdag nog dacht met SPD, CDA en VVD een stabiele coalitie te kunnen vormen, blijkt met name de VVD daar anders over te denken. Volgens deze fractie is de eerdere verklaring ’een misverstand’. De drie partijen zouden het aanbod van SPD voor verdere coalitiebesprekingen juist hebben afgeslagen. ’De redenen zijn divers en liggen met name op het gebied van inhoudelijke verschillen en op instabiliteit van een dergelijke coalitie’ aldus hun verklaring zondag.

’Onmiddelijk’

De drie hebben afgelopen weekend op initiatief van Progressief Drechterland overleg gevoerd en zijn tot het besluit gekomen ’onmiddellijk de inhoudelijke besprekingen te willen starten om tot een coalitie te komen’.

De drie zien uitdagingen in de klimaatverandering, de vergrijzing, de nood tot woningbouw en de beperkte financiële ruimte. Ze vertrouwen wat dat betreft op de basis die in de afgelopen vier jaar is gelegd. Toen vormden PDL, CDA en VVD een coalitie. Lijsttrekker Jeroen Broeders (PDL) onderstreept dat de verschillen met VVD en GBD wat hem betreft veel kleiner zijn dan met CDA en SPD.

Vertrouwen

Lijsttrekker Yvonne Roos-Bakker van de VVD stelt de afgelopen jaren goed te hebben samengewerkt met Progressief Drechterland. ,,En we hebben Gemeentebelangen leren kennen als een constructieve oppositiepartij. We hebben vertrouwen in de onderlinge samenwerking.’’ GBD verheugt zich na vier jaar oppositie op een coalitie en denkt daar beter haar idealen te kunnen verwezenlijken. ,,We gaan met vertrouwen de onderhandelingen in’’ aldus lijsttrekker Idso Brouwer.

De drie partijen willen binnen enkele weken een coalitieakkoord presenteren.

Bron: NHD