VVD: ‘Drugs voor jeugd goedkoper dan alcohol’

geplaatst in: Nieuws | 0

“Diverse soorten drugs zijn goedkoper verkrijgbaar dan alcoholhoudende dranken in de horeca. Drugs worden hierdoor door jongeren gezien als alternatief voor alcohol”, aldus VVD-raadslid Niels Vertelman van Drechterland.

Op initiatief van de VVD en gesteund door CDA en PDL heeft de raad van Drechterland besloten dat het college nog dit jaar met maatregelen moet komen tegen het gebruik van drugs. Zodat er in de gemeente meer wordt gedaan aan preventie voor drugsgebruik onder jongeren 16-23 jaar.

Dit moet meer zijn dan al in regionaal verband op dit punt is afgesproken en meer dan in het lokale preventie- en handhavingsplan voor alcohol en drugs voor de jaren 2019-2022 is vastgesteld. “Willen we geld uitgeven aan een campagne tegen alcohol of tegen drugs? Wat ons betreft komt de nadruk op drugs te liggen”, aldus Vertelman. “De meeste ouders in West-Friesland zijn banger voor drugs- dan voor alcoholgebruik”, stelt Robbert Oud (VVD).

GBD vindt de aandacht voor alcohol net zo belangrijk als verdovende middelen. Wethouder Dirk Te Grotenhuis deelt de mening. “Veel verkeersdoden worden nog steeds veroorzaakt door alcohol en het drugsgebruik wordt al goed onderkend, ook in de regio.’’ Toch moet hij nu met extra maatregelen komen en dit ook nog eens in regionaal overleg aankaarten.

Eerder dit jaar verklaarden wethouders van Medemblik en Hoorn dat het bestrijden van drugsgebruik minstens zo belangrijk is als alcoholmisbruik.

Enkhuizen

Ook de politiek in Enkhuizen denkt er zo over, zo bleek deze week bij de vaststelling van het preventieplan. ’Het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren tussen de 12 en 18 jaar’, een van de hoofddoelstellingen, werd na een amendement van vier fracties ook hier veranderd in ’alcohol- én drugsgebruik’.

Bron: NHD