De VVD stelt vragen over de uitvoering Bijstandswet

geplaatst in: Nieuws | 0

Het bijstandsbeleid zou volgens de staatssecretaris door veel gemeenten niet correct worden uitgevoerd conform de geldende wetgeving. Wie de taal niet of onvoldoende wil leren wordt niet gekort op de uitkering. Daarnaast vragen veel gemeenten geen maatschappelijke tegenprestatie voor hun uitkering . De VVD Drechterland vindt dit een ongewenste en zorgelijke ontwikkeling. Iedereen is volgens ons nodig in de maatschappij en we kunnen het ons niet veroorloven dat er mensen ( bewust ) aan de kant blijven staan.

Wij waren benieuwd of onze uitvoeringsinstantie WerkSaam deze wet wel correct uitvoert en zich aan de wet houdt en hebben hierover vragen gesteld aan ons college.

Reactie college

Volgens het college heeft de gemeente Drechterland nu 142 inwoners in de bijstand. WerkSaam is druk bezig om al deze mensen aan werk of vrijwilligersbeleid te helpen en met succes. Echter voor een bepaalde kleine groep is dit helaas niet haalbaar .

Vooral vluchtelingen uit Somalië en Eritrea vormen een probleem doordat zij nauwelijks Engels spreken . Desondanks nodigt Het college de staatssecretaris graag uit om bij WerkSaam langs te komen want het gaat in West-Friesland gewoon goed en conform de wet.